Neem Ağacı Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Neem Ağacı Türleri ve Özellikleri

Neem Ağacı

Yaklaşık 15-16 metre boyutlarına ulaşabilen ve tropik bölgelerde yetişen neem ağacının ana vatanı Hindistan ve Sri Lanka'dır. Endonezya, Avustralya ve Batı Afrika'da da yaygın olarak bulunur. Türkiye'de "Yalancı Tesbih Ağacı" adıyla bilinir. Mahogany ailesine ait olan neem ağacı, 30 metreye kadar büyüyebilir ve 2,5 metre genişliğe ulaşabilir. Seyrek yaprak yapısı sayesinde yıl boyunca gölge sağlar. Hızlı bir şekilde büyür ve fakir topraklarda bile olgunlaşabilir. Hindistan halkı, birçok faydası olan bu ağacı "köy eczanesi" olarak adlandırır. Yüzyıllardır hindistanlılar, neem ağacını ağrı, ateş ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanmaktadır. Ayrıca, neem'in kanlarını temizlediğine inanırlar ve birçok kişi yeni bir yıla neem yaprağı yiyerek başlar. Neem filizleri diş temizliğinde, neem yaprağı suyu ise deri hastalıklarında ve sivilceler için kullanılır. Neem çayı da yaygın olarak tüketilir. Hindistanlılar, neem ağacını mucizevi bir bitki olarak görmüşlerdir.

Medicinal Uses of Neem

Günümüzde neem ağacının faydaları tıp alanında da kullanılmaktadır. Neem ağacının medikal olarak kullanılan kısımları odunsu gövde, dallar, tohum ve tohumundan elde edilen yağdır. Nadiren de olsa çiçek, kök ve meyve kısımları da kullanılır. Hintliler, neem ağacının böcekleri uzaklaştırdığını keşfetmiş ve kitaplarında, tuvaletlerinde ve çöp kutularında neem yapraklarını kullanarak böcek ve haşereleri uzak tutmayı başarmışlardır. 1959 yılında Sudan'daki çekirge istilasına tanık olan bir Alman bilim adamı, çekirgelerin tüm ağaçlara saldırdığını fakat neem ağacına yaklaşamadıklarını gözlemlemiş ve bu olay, neem ağacı üzerinde yapılan araştırmaların başlangıcı olmuştur. Çalışmalar sonucunda neem'in akarlar, nematodlar, mantarlar, bakteriler ve birkaç virüs dahil olmak üzere 200'den fazla böcek türü üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Neem in Agriculture

Neem ile yapılan doğal haşere ilaçları, insan sağlığına zarar vermeden bitkilerde kullanılmaktadır. Örneğin, Nikaragua'da yaşayan çiftçiler, neem tohumlarını suyla karıştırarak 12 saat bekletip tohumlarından ayırdıktan sonra elde ettikleri karışımı ürünlerinin üzerine püskürtmektedirler. Neem ile yapılan bu karışımlar böcekleri anında öldürmez. Neem spreyleri böceklerin yaşamlarını etkileyerek beslenememelerine, çoğalamamalarına ve metamorfoza girememelerine neden olur. Neem ürünleri böcekler üzerinde etkili olmasına rağmen, kuşlar, sıcak kanlı hayvanlar ve insanlar üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmazlar.

Neem in Pet Care

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarınızı yıkadığınız suya biraz neem yağı ekleyerek onları kene ve mikroplardan koruyabilirsiniz. Ayrıca böcek ve sivrisinek ısırıklarına karşı neem bitkisinin yağını kullanarak kaşıntı ve mikroplardan kurtulabilirsiniz. Kim pürüzsüz bir cilde sahip olmak istemez ki? Saç derisi ve cildimizdeki egzama, sedef hastalıklarında olan kaşıntılar da etkin olan neem, antibakteriyel özelliği ile sivilce ve aknelerin gelişmesine engel olur. İnsanların yeni keşfettiği ve kozmetik firmalarının ürettikleri kremlerde kullanılan neem ağacı, Hindistan'daki kadınlar tarafından yüzyıllar önce keşfedilmiştir. Neem ağacı yapraklarının suyu, cilt hastalıklarına karşı kullanmak ve çayını içmek, en bilinen yöntemlerdir. Neem ağacının sunduğu mucizeleri insanlık yararına kullanmak için bilim adamları çalışmalarını sürdürmektedir.

Neem in Skincare

Tüm cilt türlerinde kullanılan neem ağacı yaprakları ve yağı, olgun, yağlı, kuru ve akneli ciltlerde güzel sonuçlar vermektedir. Neem, cildi yatıştırmakla beraber, nem dengesi sağlayarak yumuşak bir doku kazandırır. Neem yağı, Hindistan cevizi yağı, salatalık suyu, su ve yeşil çay karıştırılarak uygun bir kapta saklanırsa, yağlı ciltler için uygun bir karışım oluşturulur. Küvetteki banyo suyuna neem yağı karıştırıldığında yatıştırıcı bir etkisi vardır. Neem bitkisinin faydaları arasında saç bitlerini yok etmek, sedef, egzama, cüzzam ve benzeri cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek ve cilt yaralarını iyileştirmek yer alır. Ayrıca sivrisinek kovucu ve cildi yumuşatma amaçlı olarak cilt üzerine uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaban Eriği Türleri ve Özellikleri

Yaban Eriği Türleri ve Özellikleri

Alev Ağacı Türleri ve Özellikleri

Alev Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sekoya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sekoya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri