Ağaç Dikimi Ağaç dikimi, tek gövdesi bulunan, beslenmesi ana ve yan köklerden olan, ortalama 5 metre boyundaki odunsu bitkilerin ekimi sürecidir. Ağaçların altı temel bölümü bulunmaktadır: kök, gövde, dal, yaprak, çiçek ve meyve. Bitkiye ağaç karakterini veren en önemli unsur ise gövdesidir. Şimdi sizlere, ağaç dikiminin nasıl yapılacağını adım adım anlatmaya çalışacağız. Toprak Hazırlığı Dikim yapılacak alan kısmen veya tamamen gübrelenerek sürülmelidir. Bu bölgeye nehir veya ocak kumu da eklenebilir. Toprağın besin değerini artırmak için organik gübreler ve kompost kullanılması önerilir. Çukur Hazırlığı Dikilecek ağacın kök hacmini kapsayacak şekilde çukurlar açılmalıdır. Çukurun derinliği en az 60 cm olmalıdır. Çukurun genişliği ve derinliği, ağacın kök sistemine uygun olmalıdır. Çukur Diplerinin Kabartılması Çukur dipleri, toprak işlenmiş olsun ya da olmasın mutlaka kabartılmalı ve sulanmalıdır. Çukurların çaplarının derinliğinden bir miktar geniş tutulması iyi sonuçlar verir. Çukurlar, dikim zamanından bir süre önce açılmalı ve mümkünse donlu bir periyot geçirilmesi sağlanmalıdır. Dikim sahası kuvvetli rüzgârlara karşı ise dikimden 15 gün evvel dikilecek ağacın boyuna göre bir herek hazırlanmalıdır. Bu herek çukurun tam tabanına saplanmalıdır. Hereklerin düzgün ve pürüzsüz olması, kabuklu ise kabuklarının soyulması daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Hereğin toprağa saplanacak tarafının yakılmış ve katranlanmış olması ömrünü uzatır. Ağacın Çukura Yerleştirilmesi Dikilecek ağaçların köklerindeki toprakla birlikte ve içerdiği nemi koruyacak şekilde naylon torba, saksı gibi kap içinde olması tercih edilmelidir. Ağacın kökünü saran kap, çukurun başında dikkatlice çıkarılmalıdır. Başka bir kişinin yardımıyla fidan çukura yerleştirilir ve çukur toprak ile iyice doldurulur. Doldurulan toprak ayak yardımıyla basılarak bir elimizle de fidan tutularak iyice sıkıştırılır. Dikim esnasında ağaç kökü hava almamalı ve direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Toprağın seviyesi kök boynu hizasına gelinceye kadar bu işleme devam edilir. Fidan çevresinde 100 cm çapında, 15 cm derinliğinde sulama çanağı hazırlanmalıdır. Can Suyu Verilmesi Dikim işi bitirildikten sonra "can suyu" denilen ilk su verilir. Bu su verilirken toprağın çamur olmamasına dikkat edilmelidir. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanması ve mümkünse çapalanması çok yararlıdır. Çapalanması, toprakta oluşan ve buharlaşmayı hızlandıran kapilariteyi önleyecektir. Ağaç Dikimi Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
|