Ceviz Budama Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Ceviz Budama Nasıl Yapılır?

Ceviz budama, meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmaları, verimli ve kaliteli ürün vermeleri için yapılan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma işlemlerinin tamamına verilen isimdir. Budama işlemi yapılmayan ceviz ağaçlarında kısa süre içinde verim düşer ve ürün kalitesizleşir. Meyvelerde güneş yanığı, çürük iç, iç kurdu ve boş iç oluşur. Erken uyanmalar başlayarak ceviz ağacının dokusu bozulur. Ağaç geç meyve verir, meyvesiz şekilde aşırı dallanma ve büyüme başlar.

Ceviz Budamanın Faydaları Nelerdir?

Ceviz ağacı gövdesi üzerinde dal sayısı ve bu dalların dağılımları düzenlenerek, ceviz ağacının sağlam ve dengeli bir taç oluşturması sağlanır. Budama ile meyve ağaçları en kısa sürede ve en verimli şekilde ürün vermeye başlar. Güneş ışığından maksimum fayda sağlanır. Ağacın büyümesi ve dalların sıklığı kontrol altında tutulmuş olur. Budama sayesinde meyvenin iriliği, kalitesi ve kabuktaki renklenme artar. Zararlılara karşı yapılan ilaçlamanın etkisi son derece artar. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak sağlıklı dallardaki verim artırılır. Verimini kaybetmiş ağaçlarda gençleşme sağlanarak yeniden yüksek verim elde edilir. Budama yapılan ceviz ağacında meyve verimi her yıl artarak devam eder ve hasat zamanı geldiğinde hasat işlemi daha kolay bir şekilde yapılır.

Budama yapmadan önce budamanın genel kurallarını iyi bir şekilde bilmek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken ağacın yaşı, ağacın gelişme gücü, toprak ve iklim koşulları gibi unsurlar önem taşımaktadır. Ayrıca hangi dalların kesilmesi gerektiği, hangi dalların bırakılması gerektiği iyi bilinmelidir.

Ceviz Budama Hangi Zamanlarda Yapılmalıdır?

Budama zamanı ceviz ağacının büyümesini, verimi ve ağacın fizyolojik ömrünü etkiler. Ceviz ağaçlarında budama yaz ve kış olmak üzere iki farklı zıt mevsimde yapılır.

Kış budama zamanı, kış aylarında ılık geçen yerlerde ağacın kış dinlenmesine girmeden önce budanması gerekir. Ancak kış aylarının sert geçtiği yerlerde don olayları başlamadan önce yapılan budamanın zamanlaması doğrudur.

Yaz budaması ise yaz süresince ceviz ağacındaki sürgünlerin seyreltilmesi, uç alma, bükme, eğme, dal açılarını genişletme ya da daraltma işlemleri yapılabilir. Yaz aylarında yapılan budamadaki amaç, meyvelerin renklenmesini sağlamak ve kış aylarında yapılacak budama işlemlerinin daha az yapılmasını sağlamaktır. Ceviz ağacının şekillendirilmesi için yaz aylarındaki budama önemli ve teknik bir işlemdir. Yaz budaması, ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde devam eden sürede sürgünler odunsu bir hal aldıktan sonra yapılır.

Ceviz Budama ve Terbiye Şekilleri

Şekil budaması, taca şekil verilmesi işlemidir. Taca verilecek şekil ekolojik şartlara ve ağacın morfolojik yapısına göre değişim göstermektedir.

Merkezi lider terbiye sistemi, ceviz ağacının budanması için en uygun ve en etkili sistemdir. Ceviz ağaçları, bir anda fazlaca yapılan budamalar karşısında aniden strese girebilen ve toparlanma süreçleri çok uzun süren ağaçlardır. Yarı dik bir şekilde büyüyen, erken meyve veren, yan dal verimi yüksek olan ithal ceviz fidanlarında dikim işleminin hemen sonrasında budama işlemi de başlatılmalıdır.

Ceviz Budama Türleri

  • Göz budaması, dalların gövdeye geniş açı yapmaları şeklindedir. Çıkacak olan gereksiz dallar iptal edilir.
  • Tepe budaması, kök gelişimini hızlandırarak gövdeyi kalınlaştırır.
  • Şekil budaması, dengeli taç oluşumu için gereklidir. Sadece meyve verecek olan dallar bırakılarak düzenli büyüme sağlanır.
  • Ürün budaması, meyvedeki kaliteyi artırır.
  • Bakım budaması, hastalıklı dalların alınması ile ağaçta gençleşme sağlanır.

Ceviz Budama Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar

Budama yapıldıktan sonra ağaçtan çıkan artıklar, bahçede bulunan çalılar ve kuru bitki parçaları ceviz ağacına zarar veren hastalık ve zararlıların en iyi barınıp beslendikleri şeylerdir. Ceviz ağacına zarar veren bu hastalıkların ve zararlıların çoğalmaması için bu atıklar ya bahçeden uzaklaştırılmalı ya da en iyi yöntem olan yakma işlemi yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağaç Gübresi Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

Ağaç Gübresi Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

Ağaç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ağaç Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuru Ağaç Türleri ve Özellikleri

Kuru Ağaç Türleri ve Özellikleri

Zeytin Ağacının Ömrü Ne Kadardır?

Zeytin Ağacının Ömrü Ne Kadardır?

Ağaç Tohumları Nelerdir?

Ağaç Tohumları Nelerdir?

Güncel

Gül Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gül Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tarçın Ağacı Türleri ve Özellikleri

Tarçın Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Armut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Armut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Orman Gülü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Orman Gülü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Karite Türleri ve Özellikleri

Karite Türleri ve Özellikleri

Dünyanın En Uzun Ağacı Hangisidir?

Dünyanın En Uzun Ağacı Hangisidir?

İncir Ağacı Türleri ve Özellikleri

İncir Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mabet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mabet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağaç Budama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Musa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Musa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Limon Servi Türleri ve Özellikleri

Sumak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sumak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Nasıl Aşılanır Aşılama Yöntemleri

Ağaç Nasıl Aşılanır Aşılama Yöntemleri

Ağaç Çileği Türleri ve Özellikleri

Ağaç Çileği Türleri ve Özellikleri

Palmiye Ağacı Türleri ve Özellikleri

Palmiye Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Çay Ağacı Yağı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Çay Ağacı Yağı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Saksı Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Saksı Ağaçları Türleri ve Özellikleri

İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri

İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri