Ağaç Budama Mevsimi Ağaç budama mevsimi, budanacak ağacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Budama işlemi, ağaçlardaki dal ve yaprakların daha kuvvetli büyüyebilmesi, ürünlerin daha kaliteli olması ve ağaçların eski kuvvetine kavuşması gibi sebeplerle yapılmaktadır. Odunsu bitkilerin ezik, kırık ve hastalıklı olan dalları budanmakta ve bunlara düzgün şekiller verilmektedir. Budama işlemi aynı zamanda, meyve ağaçlarının kaliteli çiçek açarak meyve vermesini ve bahçelerde bulunan süs çalı ve ağaçlarının çeşitli şekillerde budanarak görsellik kazandırılmasını sağlamaktadır. Meyve Ağaçlarının Budanması Meyve ağaçları henüz gençken ve yaprakları ile dalları olmadan, düz bir fidan halinde dikilmektedir ve bu fidanların gövdesinden çıkan yan dallarına ilk birkaç yıl dokunulmamaktadır. Bu süre içerisinde sadece büyümekte olan fidanın kök boğazından çıkan sürgünler temizlenmektedir. Şekil verme budaması ağacın çeşidine göre, şeftali ve kayısı ağaçlarında ikinci yıl, elma ve armut ağaçlarında ise üçüncü yıl yapılmaktadır. Alçak boylu ve kısa dallı meyve ağaçları daha erken ve daha bol meyve vermektedir ve bu ağaçlarda dallar enine olmalıdır. Boyu alçak olan meyve ağaçlarının bakımı ve meyvelerinin toplanması daha kolay olmaktadır. Ağaçların tekrar kuvvetli sürgünler oluşturması ve yeni bir taç oluşturabilmesi için, ağaçlara gençleştirme budaması yapılması gerekmektedir. Gençleştirme budaması yapılan ağaçların verimi artmakta ve daha kaliteli meyve vermesi sağlanmaktadır. Bu budama yöntemi sadece genç ağaçlarda yapılmakta ve yaşlı, ölmek üzere olan ağaçlarda yapılmamaktadır. Gençleştirme budaması yapılırken meyve türlerinin bu budamaya karşı ne kadar dayanıklı oldukları göz önünde bulundurulmaktadır ve budamaya karşı en dayanıklı olanı zeytin ağaçlarıdır. Daha sonra ise sırayı armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları takip etmektedir. Gençleştirme Budaması Gençleştirme budaması yapılırken, ilk aşamada kurumuş, sıklaşmış ve üst üste binmiş dallar kesilir, ardından diğer dallara kısaltma budaması yapılır. Böylece, ağacın tacı küçültülerek kuvvetli sürgünlerin tekrar oluşmasına zemin hazırlanmış olur. Ağaçların bazılarında, yapılan gençleştirme budamasının ardından çift katlı bir taç oluşmaktadır. Bu tür ağaçlarda üstteki taç atılmakta ve alttaki zayıflamış olan tacın dallarında yapılan kısa bir budamanın ardından ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmektedir. Budama Mevsimleri Ağaç budaması kış ve yaz olmak üzere senede iki defa yapılmaktadır. Ağaçların dinlenme zamanında yapılan budamaya kış budaması adı verilmektedir. Çok soğuk olmayan Akdeniz gibi bölgelerde ise bu kış budaması bütün kış boyunca devam etmektedir. Tam tersi olan yani kışları çok soğuk ve sert geçen yerlerde ise sert kışın geçmesi beklenmektedir ve böyle yerlerde ağaç budaması genellikle şubat sonu ile mart başlarında yapılmaktadır. Kış budamasının ardından ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından, gereksiz sürgünlerin çıkması sonucunda, bu gereksiz sürgünleri keserek kısaltmak için ve ağaçlardaki kuvvet israfını önlemek açısından ise yaz budaması yapılması gerekmektedir. Ağaç Türlerinin Budanma Zamanları
|
Emre
31 Mayıs 2024 CumaAyva ağacı ne zaman budanır
Cevap yazAdmin
31 Mayıs 2024 CumaMerhaba Emre Bey,
Ayva ağaçları genellikle kış sonu veya ilkbahar başında, yani ağaç henüz uyanmadan budanır. Bu dönemde yapılan budama, ağacın sağlıklı büyümesini ve daha verimli meyve vermesini sağlar. Budama işlemi sırasında kuru, hastalıklı ve zayıf dallar kesilmeli, ağacın iç kısmına doğru büyüyen dallar çıkarılmalıdır. Bu şekilde ağacın hava alması ve güneş ışığından daha fazla faydalanması sağlanır.
Lânazir
31 Mayıs 2024 CumaMerhaba, ayva ağaçlarının budanabilmesi için ayvaların hasadından birkaç ay içerisinde gelen yaprak dökümünün beklenmesi gerekmektedir. Yaprak dökümü geldikten sonra ise işe yaramayan dalların kesimi ve budaması yapılabilir. Ana dalları kesmekten kaçınmalısınız.
İmren
31 Mayıs 2024 CumaMerhaba, ayva tam olarak bir kış bitkisi olduğu için kış aylarında ayvaların ve yapraklarının dökülmesi sonrasında gereksiz olan dalları budaya bilirsiniz. Ancak genellikle ayva ağacı çok az budanan bir ağaçtır. Bu nedenle aşırı gerekmiyorsa budamaya bilirsiniz.
Doğan KONURALP
25 Nisan 2024 PerşembeCeviz yaz ve sonbaharda budanır demişiniz. Ekim ayında meyvesi olgunlaşan cevizin meyve olgunlaşır iken budanması doğrumu?
Cevap yazAdmin
25 Nisan 2024 PerşembeDoğan KONURALP,
Ceviz ağaçlarının budanması için en uygun zaman, meyvelerinin olgunlaşmasından ve hasat edilmesinden sonradır. Genellikle sonbahar sonları ve kış başı bu işlem için daha uygun olur. Ekim ayında meyveler olgunlaşırken budama yapmak, ağacın verimini ve sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, meyveler toplandıktan sonra budama yapmanız daha iyi olacaktır.
Yakazan
25 Nisan 2024 PerşembeMerhaba doğan bey. Ben eylülün son haftasında cevizin meyvesini kopardıktan sonra testere ile kesmeye başladım. Bir sonraki yılda ise capcanlı dallar çıkardı ve gene verim vermeye başladı. Sizde ekim ayında meyvesini kopardıktan sonra budamanız ağacın verimliliği açısından faydalı olacaktır. Zaten ağaç bir sonraki yıla kendini toparlayacaktır.
Soru Sor / Yorum Yap
Çok Okunanlar
Tetra Ağacı Türleri ve Özellikleri
Ağaç İsimleri Nelerdir?
Taflan Ağacı Türleri ve Özellikleri
Portakal Ağacı Türleri ve Özellikleri