Japon Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Japon Eriği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Japon Eriği

Japon eriği, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilen bir meyve türüdür. Son yıllarda Japon eriğinin dikimi ve üretimi önemli ölçüde artmıştır. Bu meyve, Mayıs ve Ekim ayları arasında üretilerek pazara sunulmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen Japon erikleri, iç pazardan ziyade daha çok ihraç edilmektedir. Özellikle Rusya, Dubai, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde tüketilmekte ve alıcı bulmaktadır.

Japon erikleri, Eylül ve Ekim aylarında hasat edildikten sonra soğuk hava depolarında dört aya kadar muhafaza edilerek kış aylarında daha yüksek fiyatlara pazarlanabilmektedir. Japon erik bahçeleri, büyük alanlarda iyi bir planlama ile bütün sezon boyunca üretim sağlayacak şekilde kurulmalıdır. Japon eriği üretilecek bölgelerde, ilkbahar aylarında meydana gelebilecek geç don olayları dikkate alınmalı ve çeşit seçerken birbirini dölleyen ana çeşitler tercih edilmelidir. Tozlayıcı çeşit minimum %25 oranında, yani her üç sıraya bir sıra dölleyici çeşit dikilerek yapılmalıdır.

İklim Koşulları ve Verimlilik

Günümüzde iklim koşullarının değişmesi nedeniyle Japon eriklerinde çiçeklenme zamanı olumsuz etkilenebilir. Çok fazla yağışın olduğu dönemlerde, az güneşli veya çok soğuk olan zamanlarda arılar yeterince çalışmadığı için meyve sayısı azalır ve verimlilik ciddi şekilde düşer.

Pazar Payı ve Bakım İhtiyacı

Üreticilerin Japon eriğini tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden biri yüksek pazar payıdır. Ayrıca budama, hasat, ilaçlama ve gübreleme gibi bakım işlemleri daha ekonomiktir. Japon erik bahçelerinde tripsle mücadele çok önemlidir. Tripsten zarar gören meyveler pazar değerlerini kaybeder. Eriklerde çiçeklenme zamanından başlayarak hasat zamanına kadar tripsle mücadele yapılmalıdır. Ayrıca Japon eriklerinde dip kurdu ile de mücadele edilmektedir. Bahçelerde özellikle Nisan ve Ekim aylarında düzenli olarak dip kurtları temizlenmelidir.

Japon erikleri, ilk hasattan sonra budama yapılarak kabuklu bitlere ve koşnillere karşı koruma sağlanır. 15 Temmuz ve 15 Ağustos tarihleri arasında bir sonraki senenin meyve gözleri oluşur. Bu tarihler arasında gübreleme ve sulama gibi bakım işlemleri çok iyi ve düzenli bir şekilde yapılırsa, bir sonraki yılın verimi çok iyi olur.

Japon Eriği Faydaları

Japon eriği, Ginkgo biloba olarak da bilinir ve hafıza güçlendirici etkilere sahiptir. Doğu kültürlerinde uzun sürelerdir bilinip kullanılmış olmasına rağmen, Batı'da özellikle son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Japon eriğinin ağacından elde edilen yaprak özü, bellek geliştirici özelliğe sahiptir.

Japon eriğinin faydaları şunlardır:

  • Kılcal damarlardaki kan dolaşımını olumlu yönde etkiler.
  • Kılcal damarlarda biriken toksinleri temizler ve bu damarların beslediği dokulara zarar vermesini önler.
  • Retinadaki problemleri azaltmaya yardımcı olur.
  • Gözlerdeki damar, sinir ve doku ağlarındaki toksinleri temizleyerek görme yeteneğini kuvvetlendirir.
  • Damar sertliğine karşı son derece faydalıdır ve astımın etkilerini azaltır.
  • Alerjik reaksiyonları hafifletir.
  • Toplardamarları genişleterek kan akışını destekler.
  • Beyin damarlarındaki plak oluşumunu azaltır.
  • Alzheimer hastalarında belleği güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
  • Gerginliği ve stresi azaltır.
  • Genç yaşlardan itibaren kullanıldığında beyin yıkımlarını engeller.

Kullanım ve Tüketim

Japon eriği (Ginkgo biloba), özel olarak hazırlanan ekstreler şeklinde kullanılmalıdır. Kurutulmuş haldeki Japon eriği yaprakları kesinlikle tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Japon eriği çay olarak da tüketilmektedir ancak bu şekilde pek fazla fayda sağlamamaktadır. Kesinlikle kan sulandırıcı ilaçlarla ve antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Diyabetli ve hipoglisemili hastaların doktor onayı olmadan kullanmaması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ilgın Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ilgın Ağacı Türleri ve Özellikleri

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kurbağası Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kurbağası Türleri ve Özellikleri

Pelesenk Ağacı Türleri ve Özellikleri

Pelesenk Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Sevgisi?

Ağaç Sevgisi?

Güncel

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri