İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri

İğde Ağacı

İğde ağacı, ince uzun yapraklı, soluk yeşil tonlarında yapraklara sahip olan ve zeytin tanesi büyüklüğünde çekirdekli taneler üreten bir bitki türüdür. İğde ağacı, 6-8 metre civarına kadar büyüyebilir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde daha sık görülse de, farklı iklim koşullarında da yetişebilen nadir meyve ağaçlarındandır. Meyvesi olgunlaşma döneminde yeşilimsi renkten toprak rengine dönüşen, zar şeklinde soyulabilen bir kabuğa sahiptir. Bu renk değişimi ve yumuşak kıvama geldiğinde, meyve olgunlaşmış ve yenilebilir hale gelmiş demektir. Tam olgunlaşmadan toplanıp yenildiğinde mayhoş bir tadı olan iğde, kuru yemiş olarak da tüketilebilir.

İğdenin yumuşak tadı, çocuklar tarafından da sevilen bir atıştırmalık olmasını sağlar. İğde, kış mevsiminde tüketilen bir meyvedir. İğde ağacının çiçek açma mevsiminde, dallarından koparıp suya koyduğunuzda evde huzurlu ve ferah bir koku oluşturur. Aynı zamanda, iğde çiçeklerini kurutarak bitki çayları da hazırlayabilirsiniz. İğde, son derece yararlı bir bitkidir ve bahçelerde de yetiştirilebilir. Kendiliğinden baş gösterdiği ya da atılan bir çekirdekten fidan verdiği zamanlarda olur. Özellikle kırsal alanlarda iğde ağaçlarına rastlamak mümkündür.

İğdenin Faydaları

İğdenin faydalarını saymakla bitiremeyiz. İğde, ağız içini temizleme özelliğine sahiptir. Vücut direncini artırır ve kış aylarında sık sık rastlanan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelir. Bağırsak enfeksiyonları ve bağırsak hastalıklarına da faydası vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve düzenler. Tam bir C vitamini deposudur, bu nedenle genç yaşlı herkesin tüketmesi gerekmektedir. Çocuklarda öksürük ve ishal gibi sık rastlanan hastalıklar için de doğal bir çözüm yoludur. Aynı zamanda sürekli tüketilirse böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.

İğde ağacı, doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerden biridir ve sağlıklı yaşamın bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, iğde ağacını bahçelerinizde yetiştirerek hem doğaya katkıda bulunabilir hem de faydalı meyvelerinden yararlanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kani

15 Nisan 2024 Pazartesi

Her yemek sonrası yediklerimi sindirmekte zorlanıyorum. Sürekli olarak hazımsızlık sorunu yaşıyorum. İğde yaprağını kaynatıp içsem etkili olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kani, hazımsızlık sorunları çok rahatsız edici olabilir. İğde yaprağının hazımsızlık üzerinde etkili olup olmadığına dair yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak zararsız olduğunu düşünüyorsan ve denemek istiyorsan, bir deneme yapabilirsin. Yine de bu tür sorunların devamlılık göstermesi durumunda bir doktora başvurmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Nefiye

İğde ağacının meyvesi ve yaprağı birçok hastalık ve rahatsızlık için fayda verici özelliğe sahiptir. İğde ağacının meyvesini de yaprağını da tüketmek sindirim ve hazımsızlık gibi bazı sorunların giderilmesin de etkili olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Porsuk Ağacı Türleri ve Özellikleri

Porsuk Ağacı Türleri ve Özellikleri

En Hızlı Büyüyen Ağaç Hangisidir?

En Hızlı Büyüyen Ağaç Hangisidir?

Balsa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Balsa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sahil Çamı Türleri ve Özellikleri

Sahil Çamı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ağaç Balı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Balı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karanfil Ağacı Türleri ve Özellikleri

Karanfil Ağacı Türleri ve Özellikleri