İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

İğde Ağacı Türleri ve Özellikleri

İğde Ağacı, İğde ağacı ince uzun yapraklı, soluk yeşil tonlarında yaprakları olan ve zeytin tanesi büyüklüğünde olan tanelere sahip çekirdekli bir bitki türüdür. İğde ağacı büyüyüp 6-8 cm civarlarına kadar gelebilir. Ülkemizde Akdeniz'de daha çok görülse de her yerde yetişebilen nadir meyveler arasındadır. Meyvesi yeşilimsi bir renk alır ve olgunlaşma döneminde dışında bulunan zar şeklindeki soyulabilen kabuğu toprak rengine dönüşür. Bu rengi aldığında ve yumuşak bir kıvama geldiğinde olgunlaşmış yani yenilebilir hale gelmiş demektir. Tam olgunlaşmadan toplanıp yendiğinde mayhoş bir tadı olan iğde kuru yemiş ile de tüketilebilir. İğdenin yumuşak bir tadı olması nedeniyle çocukların sevdiği bir atıştırmalık da olmaktadır. İğde bir kış bitkisidir ve kışın tüketilir. İğde ağacının çiçek açma mevsiminde dallarından koparıp bir suya koyduğunuzda evde huzurlu ve ferah bir koku oluşur. Aynı zamanda iğdenin bu çiçeklerini kurutarak kendinize bitki çayları da yapabilirsiniz. İğde son derece yararlı olan bir bitki çeşididir. İğde ağacını bahçelerinizde de yetiştirebilirsiniz. Kendiliğinden baş gösterdiği ya da atılan bir çekirdekten fidan verdiği zamanlarda olur. Özellikle kırsal alanlarda iğde ağaçlarına rastlamak mümkündür.

İğdenin faydalarını ise saymakla bitiremeyiz. İğde ağız içini temizleme özelliğine sahiptir. Vücut direncini artırır ve kış aylarında sık sık rastlanan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelir. Bağırsak enfeksiyonları veya bağırsak hastalıklarına da faydası vardır. Sindiriminizi kolaylaştırır ve düzenler. Tam bir C vitamini deposudur. Bu nedenle genç yaşlı herkesin tüketmesi gerekmektedir. Çocuklarda öksürük ve ishal gibi sık rastlanan hastalıklar için de doğal bir çözüm yoludur. Aynı zamanda sürekli tüketilirse böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.

İğde Ağacı Yorumları

soru

Kani

15 Nisan 2024 Pazartesi

Her yemek sonrası yediklerimi sindirmekte zorlanıyorum. Sürekli olarak hazımsızlık sorunu yaşıyorum. İğde yaprağını kaynatıp içsem etkili olur mu?

Cevap yaz
cevap

Nefiye

15 Nisan 2024 Pazartesi

İğde ağacının meyvesi ve yaprağı birçok hastalık ve rahatsızlık için fayda verici özelliğe sahiptir. İğde ağacının meyvesini de yaprağını da tüketmek sindirim ve hazımsızlık gibi bazı sorunların giderilmesin de etkili olabilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Tohumları Nelerdir?

Ağaç Tohumları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuşburnu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kuşburnu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Söğüt Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Söğüt Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ceviz Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Dut Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kayın Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kayın Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Okaliptus Ağacı Türleri ve Özellikleri

Okaliptus Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Argan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Argan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Palamut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Palamut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Nazar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Nazar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ahlat Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ahlat Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Muşmula Türleri ve Özellikleri

Muşmula Türleri ve Özellikleri

Şeftali Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Şeftali Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Karaçam Türleri ve Özellikleri

Karaçam Türleri ve Özellikleri

Kam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6