Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri

Çit Mazısı

Çit mazısı, genellikle bahçe süslemelerinde kullanılan bir ağaç türüdür. Dört mevsim boyunca yapraklarını dökmemesi sebebiyle, bahçe süslemelerinin vazgeçilmez ağaçlarından biridir. Özellikle çevresi çit ile örülü alanlarda kullanılması nedeniyle "çit mazısı" olarak adlandırılmaktadır. Çevremizde de bu çit mazısını çok yaygın bir şekilde görmüşüzdür. Özellikle konaklama yerlerinde, otellerin girişlerinde, gezi düzenlenen koy yerlerinde ve birçok alanda çit mazısı süslemeleri kullanılmaktadır. Dış görüntüsü itibariyle de göze hitap eden bu küçük ağaçlar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Çit Mazısı Yetiştirilmesi

Çit mazısı, yapraklarını yaz kış dökmemesi itibariyle oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Dört mevsim boyunca hiçbir zarar görmeden kullanılması mümkündür. Bu sebepten ötürü çit mazısı yetiştirilmesi de çok fazla bir şekilde gerçekleşmektedir. Herhangi bir bahçenin etrafına yeşil çit çekmek için bahçede yaklaşık olarak 50 ile 60 cm genişlik ve 40 ile 50 cm derinliğinde bir hendek kazılması ile dikimi gerçekleştirilir. Standart boylar için gerekli olan kazma genişliği ve derinliği bu kadardır. Bununla açılan çukurların dibine tarım perliti olan birtakım karışım toprağı ile kum atılarak ekimi sağlanır.

Çit mazısı için alınan fidanlar yaklaşık olarak 20 ile 25 cm aralıklarla arkası önlü bir şekilde ve 2 sıra halinde dikimi gerçekleştirilir. Kenar kısımlarına ise kum, toprak karışımı ile perlit konularak doldurma işlemi yapılması şarttır. Bunun dışında uygulanan işlemler toprağın yapısını kabul etmeyeceğinden yapılmaması gerekir. Bu sayede artık çit mazısını güvenli bir biçimde kullanmanız mümkündür.

Çit Mazısının Faydaları Nelerdir?

Çit mazısı, dört mevsim boyunca yaprak dökmemesi sebebiyle oldukça faydalı bir bitki türüdür. İstediğiniz zaman ve mekânda dikimini gerçekleştirmeniz mümkündür. Aynı zamanda çit mazısı rüzgârı ve görüntüyü engellemeye yardımcı olur. İster yazın ister kışın boyunca yeşil rengini koruması sebebiyle sık sık tercih edilmektedir. Oldukça sert bir bitki olması sebebiyle sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Aynı zamanda da çok hızlı bir şekilde boyunun büyüdüğü görülmektedir. Çit mazısının budanması ise oldukça kolay bir işlemdir. Aynı zamanda da çit mazısı budanmayı çok seven bir ağaç türüdür. Budanması halinde çok güzel formlara kavuştuğu gözlemlenmektedir. Çit mazısının budanma işlemi ise genellikle ilkbahar mevsimi öncesi yeni sürgün verilmeden yapılması gerekir.

Çit Mazısı Tohumu Fiyatları

Çit mazısı almayı düşünen kimselerin bu sağlam ve oldukça yeşil ağaçları bir an önce almalarını önermekteyiz. Zira hem ekonomik açıdan oldukça ucuz hem de süslemek için en ideal ağaç türlerinin başında gelmektedir. Fiyatları ise aşağıdaki gibidir:
  • 500 adet almak isteyenler için 15 TL
  • 120 adet almak isteyenler için 10 TL
  • 1000 adet almak isteyenler için (Yaklaşık olarak 17g) 25 TL

Çit mazısı hakkında daha fazla bilgi almak ve bu güzel bitkiyi bahçenize eklemek için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Çit mazısı, bahçenizi estetik ve işlevsel açıdan zenginleştirecek harika bir seçimdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yiğitcan

09 Nisan 2024 Salı

Merhaba. Ben Çit mazı bitkisini evimin önünde yetiştirmek istiyorum. Bunun için ne yapmam lazım. Bana bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Sühunet

Merhaba, çit mazı bitkisi çok kolay dikilen ve bakımı olan bir bitkidir. Evinizin önüne dikebilirsiniz. Mevsim fark etmeksizin canınızın istediği bir şekilde dikebilirsiniz. Fidanlarınızı koyacağınız çukurlar derin olmalı yok tutmayabilir ve kök salamaz. Hava sıcakta olsa soğukta olsa bitkinin her zaman suya ihtiyacı vardır. Her gün sulanmalı.

2. Cevap
cevap

Bengisan

Fidanları 20-25 cm aralıklarla ve isterseniz arkalı önlü 2 sıra halinde dikebilirsiniz. Kenarlarından kum toprak karışımı dökerek fidanlıklar için açtığınız hendeği kapatabilirsiniz. Hendeklerin 5050 cm olarak ayarlanması yeterlidir. Yaz kış demeden her mevsim dikim yapabilirsiniz. Hergün sulamayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde kısa sürede kuruyabilirler.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pelit Ağacı Türleri ve Özellikleri

Pelit Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaçlarda İlaçlama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağaçlarda İlaçlama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Barut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Oya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Oya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Aspirin Ağacı Türleri ve Özellikleri

Aspirin Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ağaç Türleri ve Özellikleri

Ağaç Türleri ve Özellikleri

Güncel

Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri

Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri