Söğüt Ağacı Söğüt ağacı, Söğütgiller ailesinden Salix cinsini oluşturan, boylu ağaç veya bodur çalı formunda bulunabilen bitkiler grubudur. Bu bitkilerin büyük bir kısmı kışın yapraklarını dökerken, bazı türleri her mevsim yeşil kalmayı başarır. Söğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisin, vücuda alındığında metabolize olarak Aspirin'in aktif maddesi olan salisik aside dönüşür. Morfolojik Özellikler Söğüt ağacının morfolojik özelliklerine baktığımızda, tomurcuklarının genellikle sürgüne yatmış durumda ve tek bir pulla örtülü olduğu görülür. Sürgünler üzerindeki dizilişlerine bakıldığında, çok sıralı sarmal veya bazı türlerinde almaşık olduğu ve tepe tomurcuklarının da pseudoterminal olduğu anlaşılır. Yaprakları parçalanmamış, sade, uzun şerit halinde veya eliptik yapıdadır. Ayrıca kenarlarının tam veya bezeli ve ince, kaba, dilimli dişli olduğu gözlemlenir. Yapraklar genellikle kısa saplıdır ve çoğu türde kulakçıklar bulunur. Çiçek ve Üreme Özellikleri Söğüt ağacının yan duruma sahip çiçek kurulları başak halinde dik durur. Bazı türlerin çiçek açma dönemi yapraklanmadan önce iken, bazı türlerde yapraklanma ile aynı zamanda gerçekleşir. Çiçekleri bir cinsli, iki evcikli ve entomogamdır. Söğüt ağacı oldukça kolay kök yapabilir ve tohumları çimlenme özelliğini kısa sürede kaybetmez. Bu nedenle, söğüt ağacının üretimi hemen hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile yapılabilir. Ekolojik ve Diğer Özellikler Salix alba, willow, saule gibi diğer adlarla da bilinen bu ağaç, genellikle su kenarlarında yetişir ve uzun boylu veya bodur formda olabilir. Meyveleri kapsül şeklindedir ve dal kabukları salisin glikozidi ve tanen içerir. Söğüt ağacı, ev ilaçlarında kullanılır ve neredeyse her yerde rahatlıkla büyüyebilir. Faydaları Söğüt ağacının birçok tıbbi faydası vardır. Ateş düşürücü, ishal kesici, kanama durdurucu, mikrop öldürücü, iştah açıcı ve vücuda kuvvet verici özelliklere sahiptir. Ayrıca romatizma ağrılarına iyi gelir, mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, uykusuzluğu giderir, sinirleri yatıştırır ve aybaşı kanamalarını düzenler. Kullanım Alanları Söğüt yaprağı soğuk suyla içildiğinde gebeliği önleyebilir. Ayrıca, ezilmiş söğüt yaprağının siğil üzerine hafif bastırılması durumunda fayda sağladığı görülmüştür. Söğüt ağacının dal kabukları, yaprakları ve kökleri kullanılabilir. Kurutulmuş söğüt kabuğu veya yaprağını haşlayarak hazırladığınız çayı içebilir veya egzama gibi cilt hastalıkları için haricen kullanabilirsiniz. |
Sadiye
03 Ağustos 2024 CumartesiSöğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisinin Aspirin'in aktif maddesi olan salisik aside dönüştüğünü öğrendikten sonra, bu bitkiyi doğal bir ilaç olarak kullanmayı denemeli miyim?
Cevap yazAdmin
03 Ağustos 2024 CumartesiSadiye Hanım,
Söğüt ağacının kabuğu, gerçekten de salisin içerir ve bu madde vücutta salisik aside dönüşür. Ancak, doğal olması her zaman güvenli olacağı anlamına gelmez.
Yan Etkiler: Doğrudan söğüt kabuğu kullanmak mide rahatsızlıklarına, ülsere veya kanamalarına neden olabilir.
Dozaj: Doğru dozajı ayarlamak zordur ve fazla kullanım ciddi yan etkilere yol açabilir.
Diğer Etkiler: Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Özellikle Aspirin'e duyarlı olan kişiler dikkatli olmalı.
Bu nedenle, herhangi bir bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Sağlıklı günler dilerim.