Orman Gülü Ağacı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Orman Gülü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Orman Gülü Ağacı

Orman gülü ağacı, fundagiller familyasına ait olup yaklaşık 1000'e yakın çeşidi bulunan çiçekli bitkilerdir. Çiçekleri gösterişli olduğu için, küçük boydaki türler genellikle bahçe ve saksılarda yetiştirilir. En küçük türleri 10-20 cm, en büyük ağaç türünün ise 50 metreye kadar uzadığı görülmüştür. Büyük ağaçların yaprakları 100 cm'ye kadar ulaşabilirken, küçüklerin yaprakları spiral konumlu olarak 2-50 cm arasında değişmektedir.

Orman gülü çiçekli bir bitki türü olduğundan, kurak bölgelerin dışında dünyanın çoğu yerine dağılmıştır. Mor ormangülü, Karadeniz bölgesinde bulunan ve sadece o bölgeye özgü bir türdür.

Orman Gülünün Yetiştirilmesi

Orman gülü, dağ ve ovalarda doğal olarak yetişir. Ancak çiçeklerinin gösterişli oluşu nedeniyle bahçe ve balkonlar için iyi bir süs bitkisidir. Bahçeler için, kışları fazla şiddetli olmayan bölgelerde toprak terbiye edildikten sonra dikilebilir. Toprak, asitli kompost ile terbiye edilmelidir. Sulama işleminde yağmur suyuna ihtiyaç vardır. Yaz aylarında şebeke suyuyla sulandığında ömürleri kısalacaktır.

Saksıda yetiştirmek için, köklerinin serin kalacağı bir saksıya ekmek gerekmektedir. Saksıların geniş olması ve serin yerlerde büyütülmesi lazımdır. Ormangülleri türlerine göre yaşam sürelerinde farklılık gösterir. Açık hava bitkileri olduğu için ev ve ofislerde yetiştirilmesi zordur.

Orman Gülünün Türkiye'deki Türleri

Karadeniz'in bol yağışlı dağlarında bulunan ormangüllerin tespit edilen beş türü vardır ve doğal olarak yetişir.

  • Sarı çiçekli ormangülü: Karadeniz'in orta, doğu ve batı bölgelerinde yetişir.
  • Mor çiçekli ormangülü: Karadeniz'in bütün sahillerinde yetişir. Dalları sık ve çalımsı bir bitkidir. Yaprakları kışın dökülmediğinden her zaman yeşil olan türlerdendir.
  • Kafkas ormangülü: Karadeniz'in Rize, Trabzon ve Artvin bölgelerinde bulunur. Boyu en fazla 1 metre olan bu ağaç her zaman yeşildir ve çiçekleri güzel kokar. Erzurum ve Kars illerinde de bulunur.
  • Pembe çiçekli ormangülü: Rize ve Artvin illerinde bulunur.
  • Beyaz çiçekli ormangülü: Sadece Artvin bölgesinde yetişir.

Orman Gülünün Kullanıldığı Yerler

Özellikle Kuzey Avrupa'da yaygın olan süs çalısı ve süs ağacı olarak kullanılır. Küçük ince dallı olanlar, süs bitkileri olarak hediyelik alanlarda yaygındır. Karadeniz bölgesinde üretilen deli balı ve anzer balının özelliklerinden biri de ormangülü çiçeğidir. Bu sebeple bal yapımında ciddi katkısı vardır. Büyük ağaçların bulunduğu bölgelerde yakacak olarak kullanılır. Gelişmiş ve iklim şartları uygun olan ülkelerde bahçelerde ve parklarda süs ağacı olarak kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşirin

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Orman gülü ağacının çeşitlerinden en büyük olanının 50 metreye kadar uzadığı söyleniyor. Gerçekten bu kadar büyük bir ormangülü görmüş olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayşirin,

Evet, ormangülü ağaçlarının bazı türleri gerçekten 50 metreye kadar uzayabilir. Bu tür büyük ormangüllerini genellikle Asya'nın belirli bölgelerinde görmek mümkün. Ancak, doğada bu kadar büyük bir ormangülüne rastlamak oldukça nadirdir. Eğer doğada bu boyutta bir ormangülü görmüş biri varsa, gerçekten şanslı diyebilirim. Umarım bir gün sen de böyle büyük bir ormangülü görme şansını yakalarsın!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Nasıl Kurutulur

Ağaç Nasıl Kurutulur

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kumkuat Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kumkuat Ağacı Türleri ve Özellikleri

Baobab Ağacı Türleri ve Özellikleri

Baobab Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mürver Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mürver Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Ağacı Türleri ve Özellikleri

Badem Ağacı Türleri ve Özellikleri

Badem Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kauçuk Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kauçuk Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Leylak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Leylak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ekmek Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ekmek Ağacı Türleri ve Özellikleri