Misvak ağacı, Latince ismi Salvadora persica olan ve Salvadoraceae familyasına ait bir bitkidir. Erak ağacı olarak da bilinir. Misvak ağacının tarihi 700 yıl öncesine kadar gitmektedir ve ilk olarak Babiller tarafından kullanılmıştır. Daha sonra Yunanlılar ve Mısırlılar tarafından da kullanılmış bir step bitkisidir. Misvak ağacı, tuzlu toprakları sevmekte ve Asya ile Afrika topraklarında yetişmektedir. Dikeni olmayan ve bir yerden başka bir yere kolay taşınabilen misvak ağacının çok hoş bir kokusu vardır. Karşılıklı ve derimsi yapraklara sahip olan misvak ağacının odunu da lifli bir yapıdadır. Misvak Ağacının Meyvesi Misvak ağacının meyvesine kebas ismi verilmektedir. Bu ağaç, üzüm salkımı gibi salkımlardan oluşmakta ve içinde küçük, sert çekirdeği olan nohut büyüklüğünde meyveler bulunmaktadır. İlk başlarda yeşil olan meyveler ilerleyen zamanlarda kızarmaktadır. Misvak ağacının meyvesi kızıl haldeyken acımsı bir tada sahiptir, ancak olgunlaşıp kararmaya başladığında bu meyvelerin tadı da güzelleşmektedir. Misvak ve Diş Temizliği Bu ağacın dallarından diş temizliği için çok fazla faydaları bulunan, diş hastalıklarını gidererek ağızda tam temizlik sağlayan misvak yapılmaktadır. Misvak, içeriğinde lekeleri çıkarmaya yardımcı silisyum, dokuların iyileşmesine yardımcı C vitamini, mikropları öldüren sodyum, diş eti iltihabını önleyen ve plak oluşumunu azaltan tanen asidi, çürük oluşumunu önleyen reçine, antiseptik özelliği olan hardal yağı ile taş oluşumunu önleyen klorür bulundurmaktadır. Misvak Ağacının Diğer Kullanım Alanları Misvak ağacından ağız ve diş temizliği dışında farklı alanlarda da yararlanılmaktadır. Misvak yağı olarak kullanıldığında vücudu rahatlatmakta ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Ayrıca, misvak ağacının meyvesi iştah açıcı özelliktedir ve suda kaynatılıp içildiğinde idrar yollarını temizlemektedir. Bunun yanı sıra, misvak ekstresinin stres azaltıcı özelliği de bulunmaktadır. Misvak Ağacının Faydaları
|
Çevikcan
19 Temmuz 2024 CumaMisvak ağacının meyvesi kebas olarak bilinirken, bu meyvelerin olgunlaştığında tadının güzelleştiğini duydum. Misvak ağacının meyvesini tüketen var mı? Tadi gerçekten nasıl?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çevikcan,
Misvak ağacının meyvesi olan kebas, bazı bölgelerde tüketiliyor. Genellikle olgunlaştığında tatlı ve hoş bir tada sahip olduğu söylenir. Ancak, bu meyvenin tadı kişisel tercihlere göre değişebilir. Misvak ağacının meyvesini denemek istersen, olgunlaştığında tatmanın en iyi sonucu vereceğini unutma. Deneyenlerin çoğu, tatmin edici bir lezzete sahip olduğunu belirtiyor. Deneyip kendi damak tadına göre değerlendirmek en iyisi olacaktır.