Ananas Ağacı Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Ananas Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ananas ağacı, ananasgiller familyasına ait, uzun ve dikenli yaprakları olan bir tropikal bitkidir. Anayurdu Güney Amerika olan ananas ağacının çok hoş kokulu ve lezzetli bir de ananas meyvesi vardır. Dünya genelinde en yaygın olarak bilinen tropikal bitki türlerinden biridir.

Ananas Ağacının Tarihçesi

Ananas ağacı, 1493 yılında Kristof Kolomb tarafından Guadeloupe adasında keşfedildikten sonra Avrupa'ya tanıtılmıştır. Gelişen ticaret yolları sayesinde ananas, zamanla İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Günümüzde ananas ağacı, Hawaii, Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan gibi Ekvatora yakın ülkelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla ananas üretimi yapan ülkesi ise Tayland'dır.

Türkiye'de Ananas Yetiştiriciliği

Ananas ağacı, ülkemizde güney ve batı kıyılarında yetiştirilmektedir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde her şekilde yetiştirilebilir. Ancak ülkemizde çok fazla üretilmemesi sebebiyle genellikle ananas meyvesini diğer ülkelerden ithal ederiz. Tarım kooperatifleri ananas yetiştiriciliğinin artması konusunda hala çalışmalarını sürdürmektedir.

Ananas Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Bir tropikal bitkisi olması sebebiyle her ortamda ananas ağacı yetiştirilemez. Ananas ağacı yetiştirmede kısaca önemli noktalar şunlardır:
  • İklim İsteği: Ilık ve nemli ortamları oldukça seven bu bitki, ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilebilir. Bir Ekvator kuşağı bitkisi olan bu ağaç, bu nedenle fazla yağışlı alanlarda daha iyi bir şekilde yetiştirilir.
  • Toprak İsteği: Çok yıllık bitki olduğu için humus açısından zengin ve drene edilmiş toprakları çok sever. Ağır karakterli ve kumlu olan topraklarda bu bitki pek verimli olmamaktadır. Eğer bu tip topraklarda ananas ağacı yetiştirilmek istenirse, verim açısından sulama oldukça önemli bir nokta haline gelir.
  • Ağaç Ekimi ve Bakımı: Ananas ağacının üretiminde dip sürgünleri ile vegetatif üretim yapılması tavsiye edilir. 3-20 ay arasında iyi bakım şartlarındaki dip sürgünleri alınarak yetiştiricilik yapılabilir. Genellikle olgunlaşmış ananas ağacından elde edilen dip sürgünleri, üretildiği ağacın özelliklerini taşır. Bu yüzden yetiştiricilikte bu dip sürgünleri ekilir. Ananas ağacının tohumlarından 2-3 tanesi içerisinde harç bulunan saksıya dikilir. 1 yıl sonra gelişen fideler çıkarılarak yerlerine ekilir. Bu fidelerin ekimi için en uygun zamanlar sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Fidelerin 20 cm uzaması halinde ahır gübresi verilerek yetiştirilir.
  • Sulama: Ekvatoral iklimlerde yetiştiği için çok fazla suya ihtiyaç duyan ananas ağacı, genellikle damla sulama yöntemiyle sulanmaktadır. Ekildiği aylardan itibaren kış mevsimine kadar sulamanın yapılması gerekmektedir. Susuz kalması halinde bu bitkide verim azalmaktadır.
  • Hasat: Ananas ağacının hasadında genellikle keskin bir bıçak yardımıyla meyve sapı 5-7 cm yukarıda kalacak şekilde yapılır. Meyvelerin çürümesini önlemek için hasadın dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Hasat, genellikle 18-24 ay sonrasında yapılabilir.

Ananas ağacının yetiştiriciliği, doğru iklim ve toprak koşulları sağlandığında oldukça verimli olabilir. Uygun bakım ve sulama teknikleri ile kaliteli ananas meyveleri elde edilebilir. Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmaların artması, gelecekte daha fazla yerli ananas üretimi yapılmasına katkı sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Asma Ağacı Türleri ve Özellikleri

Asma Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mazı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mazı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Jakaranda Türleri ve Özellikleri

Jakaranda Türleri ve Özellikleri