Abanoz Ağacı Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Abanoz Ağacı Türleri ve Özellikleri

Abanoz Ağacı ve Özellikleri

Abanoz ağacı (Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan elde edilen odun, oldukça sert ve dayanıklıdır. Abanoz odunu, parlak bir yüzey elde edilecek şekilde cilalanabilir. Odunun iç kısmı siyah renktedir, bu nedenle birçok ülkede abanoz kelimesi siyah renk anlamında kullanılır.

Abanoz ağacı, eski çağlardan beri değerli bir odun olarak kabul edilmiştir. Pek çok kral, abanozdan yapılmış asalar kullanır ve zehrin etkisini giderdiğine inanarak içkilerini abanoz kaplarda içerlerdi. Abanozdan heykeller yapılmış ve kral tahtları bu odun kullanılarak üretilmiştir. Tevrat'ta, tarihi Sur kentindeki abanoz ticaretinden bahsedilmektedir. Ayrıca, Binbir Gece Masalları'nda da abanozun kıymetli bir mal olduğu geçmektedir.

Günümüzde bu değerli ağaç, mobilya ve müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır. Klarnet ve gitar burgusu gibi enstrümanların yapımında abanoz ağacı tercih edilir.

Abanoz Ağacının Faydaları

  • Abanoz ağacı, çok katı ve siyahımsı renkte olup kokusuz ve tatsızdır. Bu ağacın gövde ve dallarından elde edilen odun, şifa verici olarak kullanılır. Hindistan ve Habeşistan'da yetişir.
  • Hint abanozu ismiyle de anılır ve bu ağacın türleri Türkiye'de de bulunmaktadır.
  • Kara hurma adı verilen siyahımsı mor renkte olanı bol çekirdekli meyveler verir ve gaz giderme özelliği vardır.
  • Abanoz Ağacının Latince adı Diospyros ebenum'dur. Diğer isimleri Musevi Hurması ve Hurma Eriğidir.
  • Abanoz ağacı, eski zamanlardan bu yana sanayi ve sağlık alanlarında kullanılabilen bir bitki türüdür. Mobilya yapımında ve çeşitli sanayi alanlarında değerli bir malzeme olarak kullanılmıştır.
  • Piyano tuşu yapımında da tercih edilen bir ağaçtır.
  • Abanoz ağacının sağlık alanında en çok kullanıldığı özelliklerinden biri göz rahatsızlıklarının tedavisinde değerlendirilmesidir. Boşaltım sistemi ile ilgili rahatsızlıklara da faydalı olduğu bilinmektedir.

Abanoz Ağacının Bitkisel Tedavi Kullanımı

  • Abanoz ağacı kullanımı, un benzeri yoğunlukta alınıp suda kaynatılarak içilmesidir.
  • Haricen antiseptik ve yara iyileştirici olarak; özellikle göz hastalıklarında kullanılır. Hint abanozunun ağaç ve dalları toz haline getirilir. Kaynamakta olan 100 gr suya 5-10 gr konulduktan sonra beş dakika kaynatılır. Ilık sıcaklıkta kompres yapılırsa gözleri güçlendirir, arpacık denilen göz çıbanlarını geçirir ve gözü hastalıklardan korur. Kataraktlarda, steril gazlı bezin içerisine emdirilerek hücre sarılırsa etkilidir.
  • Yara ve kesikler için; abanoz ağacının dal ve gövdeleri toz haline getirilir. Balmumu ile merhem yapılır ve yara ve kesikler üzerine konulur.
  • İdrar söktürücü olarak; 100 gr suya abanoz ağacı yongalarından 5-10 gr konur ve kaynatılır. Bu sudan günde 2-3 bardak içilirse, yara iyileştirici ve idrar söktürücü olarak faydalıdır.
  • Romatizma, rüzgar ve felç benzeri hastalıklarda da suyu içilmeye devam edilir. Bununla birlikte bir ölçü yonga, bir kavanoz içerisine konulur. Üzeri çörekotu yağı ile doldurulur. Güneşte üç hafta kadar bekletilerek romatizma ve inmeli organlar bu yağ ile ovulur.
  • Mide gazları için; 10 gr rezene ile 10 gr kadar abanoz ağacının kabuğu 200 ml suda kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir.
  • Kurdeşen sağlık sorunu için; abanoz ağacının tozundan birer yemek kaşığı su ile içilir.

Ek Bilgiler

Abanoz ağacının odunu, antik dönemlerden beri hem estetik hem de fonksiyonel amaçlarla kullanılmıştır. Özellikle sanat eserleri ve lüks eşyaların yapımında tercih edilmiştir. Abanoz ağacı, aynı zamanda günümüzde sürdürülebilir orman yönetimi uygulamaları kapsamında koruma altına alınması gereken türler arasında yer almaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahlat Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ahlat Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kakao Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kakao Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Nasıl Budanır Budama Şekilleri

Ağaç Nasıl Budanır Budama Şekilleri

Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mabet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mabet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri