Ağaç Kavunu Ağaç kavunu, sedef otugiller (Rutaceae) familyasından olan, Citrus medica isimleriyle de bilinen, meyvesi yenebilen bir ağaç türüdür. Oldukça kalın ve sert bir kabuğu bulunur. Genellikle belli bir süre saklanarak ya da hamur işlerinde kullanılmaktadır. Bazı toplumlarda meyve çayı hazırlanır. Ağaç kavunu en fazla Akdeniz, Güney ve Orta Amerika bölgelerinde, ayrıca Hindistan'da yetişir. Ağaç kavununun meyve vermesi yaklaşık olarak 3 yılı bulur. Meyvelerin boyu genellikle 12-15 cm arasında olup, uzunlamasına daha büyüktür. Kalın kabuğunun yüzeyi pürüzlü ve çıkıntılıdır. Ağaç Kavununun Botanik Özellikleri Ağaç kavunu, turunçgillerden olup, yaprakları mavimsi pembe renkte olan bir ağaçtır. Soğuğa karşı turunçgiller arasında en dayanıklı olanıdır. Oldukça yavaş büyüyen ve yaklaşık 3 yılda meyve veren bir ağaçtır. Ayrıca turunçgiller arasında en ağır olanıdır. Meyveleri 1-1,5 kg'dan, 4,5 kg'a kadar çıkabilir. Kaba dokulu meyveler, gevşek yapıda olup, usaresi (özsuyu) oldukça azdır. Ağaçta meyveler olgunlaştığı zaman, hızlı bir şekilde dökülürler. Ağaç Kavununun Kullanım Alanları Ağaç kavununun yaprakları, meyvesi ve çiçekleri kullanılmaktadır. Bunların toplanma zamanları farklıdır. Ağaç henüz çiçek açmadan yapraklar toplanır. Meyveler olgunlaştığı zaman, çiçekleri de açtığı zaman toplanır. Bunlar taze ya da kurutularak saklanabilir. İçeriğinde hesperidin adlı bir glikozit bulunur. Bu madde vücutta P vitamini etkisi göstermektedir. Ağaç Kavununun Faydaları
Ekstra Bilgiler Ağaç kavunu, özellikle geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Meyvesinden elde edilen esansiyel yağlar parfüm ve kozmetik endüstrisinde de değerlidir. Ayrıca, ağaç kavunu bazı kültürlerde dini törenlerde ve ritüellerde de önemli bir yere sahiptir. Bilimsel araştırmalar, ağaç kavununun potansiyel antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. |