Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kavunu

Ağaç kavunu, sedef otugiller (Rutaceae) familyasından olan, Citrus medica isimleriyle de bilinen, meyvesi yenebilen bir ağaç türüdür. Oldukça kalın ve sert bir kabuğu bulunur. Genellikle belli bir süre saklanarak ya da hamur işlerinde kullanılmaktadır. Bazı toplumlarda meyve çayı hazırlanır. Ağaç kavunu en fazla Akdeniz, Güney ve Orta Amerika bölgelerinde, ayrıca Hindistan'da yetişir. Ağaç kavununun meyve vermesi yaklaşık olarak 3 yılı bulur. Meyvelerin boyu genellikle 12-15 cm arasında olup, uzunlamasına daha büyüktür. Kalın kabuğunun yüzeyi pürüzlü ve çıkıntılıdır.

Ağaç Kavununun Botanik Özellikleri

Ağaç kavunu, turunçgillerden olup, yaprakları mavimsi pembe renkte olan bir ağaçtır. Soğuğa karşı turunçgiller arasında en dayanıklı olanıdır. Oldukça yavaş büyüyen ve yaklaşık 3 yılda meyve veren bir ağaçtır. Ayrıca turunçgiller arasında en ağır olanıdır. Meyveleri 1-1,5 kg'dan, 4,5 kg'a kadar çıkabilir. Kaba dokulu meyveler, gevşek yapıda olup, usaresi (özsuyu) oldukça azdır. Ağaçta meyveler olgunlaştığı zaman, hızlı bir şekilde dökülürler.

Ağaç Kavununun Kullanım Alanları

Ağaç kavununun yaprakları, meyvesi ve çiçekleri kullanılmaktadır. Bunların toplanma zamanları farklıdır. Ağaç henüz çiçek açmadan yapraklar toplanır. Meyveler olgunlaştığı zaman, çiçekleri de açtığı zaman toplanır. Bunlar taze ya da kurutularak saklanabilir. İçeriğinde hesperidin adlı bir glikozit bulunur. Bu madde vücutta P vitamini etkisi göstermektedir.

Ağaç Kavununun Faydaları

  • Ağaç kavunu kabukları yenmemek koşuluyla çiğnendiğinde, ağız kokusunu gidererek, diş etlerine faydalı olur
  • Safrayı yok ederek, safradan kaynaklanan kusmayı önlemektedir
  • Kabızlığı giderirken, mide ve ciğerlerdeki harareti keser
  • Kalbin ve midenin güçlenmesini sağlar, kalp çarpıntısını kesen etkisi vardır
  • Sıtmaya iyi gelir
  • Ağaç kavunu meyvesini ya da yaprağını koklamak baş ağrısını dindirir, ferahlık verir
  • Meyvelerin kurutulmuşu güvelerin kaçırılması için, naftalin gibi kullanılır
  • Suyun içinde kaynatıldığında, buharı evin havasını değiştirir, hoş koku vererek, ferahlık sağlar.

Ekstra Bilgiler

Ağaç kavunu, özellikle geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Meyvesinden elde edilen esansiyel yağlar parfüm ve kozmetik endüstrisinde de değerlidir. Ayrıca, ağaç kavunu bazı kültürlerde dini törenlerde ve ritüellerde de önemli bir yere sahiptir. Bilimsel araştırmalar, ağaç kavununun potansiyel antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Örgü Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kuşburnu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kuşburnu Ağacı Türleri ve Özellikleri

At Kestanesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

At Kestanesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kurtbağrı Türleri ve Özellikleri

Kurtbağrı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kara Servi Türleri ve Özellikleri

Kara Servi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sumak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sumak Ağacı Türleri ve Özellikleri