Tarçın ağacı, defnegiller ailesinden olup, anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu bir ağaç cinsidir. Kurutulmuş kabukları kullanılan bu ağacın kabuklarının dış kısmında mantar tabakası bulunur ve bu tabaka gri renklidir. Baharat olarak kullanılan ağacın dal ve gövde kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğu kurutulup öğütülerek toz haline getirilir. Ayrıca bu kabukların iç içe konup rulo halinde sarılması ile de çubuk tarçın elde edilir. Yetiştiriciliği ve Coğrafi Dağılımı Ülkemizde yetiştiriciliği mümkün olmayan tarçın ağacı, sadece tropik iklime sahip bölgelerde yetiştirilebilir. Jamaika, Madagaskar, Endonezya, Brezilya ve Malezya, bu ağacın kültür bitkisi kapsamında yetiştirildiği yerlerdir. İki önemli türü olan ve kuvvetli bir kokuya sahip olan ağacın Çin tarçını ve Seylan tarçını adında türleri bulunmaktadır. Çin tarçını, Çin'in çeşitli bölgelerinde yetiştirilirken, Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetiştirilir. Seylan tarçını daha fazla tercih edilen bir tür olmakla birlikte, Çin tarçınının ağaç boyu genelde 10-12 metreye kadar ulaşabilir. Ülkemizde botanik bahçelerinde yetiştirildiğini görebiliriz, ancak tarçın ağacının ülkemiz iklim koşullarında yetiştirilmesi mümkün değildir. Tarçın Ağacının Özellikleri Toprak konusunda seçici olmayan tarçın ağacının kabuk ve dallarının kullanılarak tarçın elde edilmesi, ağaca herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak, Çin tarçını ağaçları arasında derinden canlı dokuyu zedeleyecek şekilde işlem yapan kişiler sebebiyle hastalanıp ölen ağaçlar bulunabilir. Seylan tarçını ağaçlarına baktığımızda ise böyle bir durumla karşılaşmayız. Seylan tarçını ağaçlarının çok kısa olması sebebiyle ağaç 2,5 yaşındayken 50 cm yukarıdan kesilerek sürgün vermesi beklenir. Bu sürgünler kullanıldığı için de ağaç zarar görmez. Soğuktan, fazla sudan ve iklim değişikliklerinden kolaylıkla etkilenip ölebilen tarçın ağacı, kabuk yapısında bulunan antiseptikler sayesinde hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. Pek çok rahatsızlığa karşı iyi gelen bir baharat olan tarçının elde edilmesinde kullanılan ağaç, yemeklerde ve özellikle tatlılarda kullanılır. Ayrıca çay olarak tüketilmesi de mümkündür. Sağlık Faydaları Tarçının insan sağlığına katkıları oldukça fazladır. Tarçın, mide ve bağırsak gazlarını söktürür ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca hafif doku ve damar büzücü niteliklere sahip olduğu için diyareyi kesici ve peklik verici bir faydası vardır. İştah açıcı olan tarçın, mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır, kan dolaşımını geliştirip hızlandırır. Ekstra Bilgiler
Sonuç olarak, tarçın ağacı, sadece lezzetli bir baharat değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sunan değerli bir bitkidir. Tropik iklimlerde yetişen bu ağaç, dünya genelinde birçok mutfakta ve sağlık uygulamalarında önemli bir yer tutmaktadır. |