Sahil Çamı Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Sahil Çamı Türleri ve Özellikleri

Sahil Çamı

Sahil çamı, çamgiller ailesinden olup, Akdeniz bölgesine özgü bir çam türüdür. Bu ağaç, Portekiz ve İspanya'dan Yunanistan'ın Ege kıyılarına kadar geniş bir coğrafyada görülebilir.

Morfolojik Özellikler

Sahil çamı, 30 metreye kadar uzayabilir ve çapı 2 metreye ulaşabilir. Gençken piramit formlu olan bu ağaç, yaşlandıkça geniş ve dağınık bir taç yapısına sahip olur. Dallar bol miktarda olup, yana ve aşağı doğru eğik bir şekilde büyür. İğne yaprakları parlak yeşil renkte olup, 10-20 santimetre uzunluğundadır. Bu yapraklar sert, batıcı ve uçlarında sık demetler halinde bulunur. Kozalakları ise kısa saplı, geniş ve yumurta şeklindedir. İlk başta kırmızı, sonra yeşil renkte olan kozalaklar, olgunlaştığında açık kahverengi olur. Genellikle 2-6 tanesi bir arada bulunur ve uçları aşağı doğru eğilimlidir. Odunu bol reçineli ve dayanıklıdır.

Ekolojik Özellikler ve Yetişme Koşulları

Sahil çamı, toprak bakımından seçici olmayıp, kumlu alanlarda bile yetişebilir. Gençken daha hızlı büyüme eğilimindedir. Yüksek miktarda neme ihtiyaç duymaz, ancak soğuk ve kara iklimlerde yetiştirilmesi zordur. Çok kötü şartlarda bodur bir ağaç şeklinde büyüme gösterir. Çöl benzeri arazilerde yetiştirmek için oldukça uygundur. Rüzgâra ve kirli hava şartlarına oldukça dayanıklıdır. Sahillerin ve kumluk alanların ağaçlandırılmasında yaygın olarak kullanılır. Odunu reçine ve kâğıt hamuru üretiminde, ayrıca selüloz sanayinde kullanılır. Genellikle sahillerde rüzgâr perdesi olarak işlev görür.

Kozalak ve Çiçeklenme

Kozalaklar 20 santimetreye kadar uzayabilir ve yumurta biçimindedir. İlk çıktıklarında kırmızımsı menekşe renginde olup, olgunlaştıkça parlak açık kahverengi olur. Kozalaklar genellikle 2-4 tanesi bir arada salkım şeklinde bulunur. Pul kalkanları piramit şeklinde olup, göbek kısmı oldukça kıvrımlı ve çarpıktır. Kozalağın dışa bakan pullarının uçları gaga gibi aşağı bakar. Genellikle çiçekler ilkbahar mevsiminde, Mayıs ayında görülür. Dişi çiçekler sarı renkte, erkek çiçekler ise sarımsı kahverengi şeklindedir.

İğne Yapraklar ve Genç Sürgünler

Sahil çamında iğne şeklinde yapraklar yaklaşık üç yıl yaşar. Genç sürgünler tüysüz ve soluk kahve renklidir. Önce yatay durup, daha sonra aşağı doğru eğilim gösterir. İğne yapraklar 10-20 santimetre uzunluğunda, sert ve parlak yeşil renktedir ve sürgünlerin ucunda toplanmış haldedir.

Üretim ve Büyüme

Sahil çamı, tohumla üretilir. Tohumların çimlenmemesi için bir engel bulunmaz ve tohumlar ilkbaharda ekilir. Kuvvetli ışığı sever ve bu ortamlarda hızlıca büyür. Boyları 20-25 metreye kadar ulaşabilir. Genç sahil çamları 6 metre boya ulaştığında, alt dallardan itibaren budanma işlemi gövde gelişimi için oldukça önemlidir.

Kök Yapısı

Kök yapısı kazık kök şeklindedir. Gevşek ve kumlu topraklarda kuvvetli ve geniş yan köklerle kalp kök sistemi geliştirir. Ağır topraklarda kök gelişimini gösteremez ve kolaylıkla tutunamayıp devrilebilir. Devrilmelerinden dolayı oldukça zarar görür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Nasıl Kurutulur

Ağaç Nasıl Kurutulur

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuka Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kuka Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ağaç Çileği Türleri ve Özellikleri

Ağaç Çileği Türleri ve Özellikleri

Meyve Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Meyve Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Patlıcan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Misvak Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Şeftali Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Şeftali Ağaçları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yaban Eriği Türleri ve Özellikleri

Yaban Eriği Türleri ve Özellikleri